Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Πώς να στείλετε τα παιδιά σας στον παιδικό σταθμό γλιτώνοντας έως 3240 ευρώ

Έχετε οικογενειακό εισόδημα χαμηλότερο των 30.000 ευρώ; Μπορείτε να υποβάλλετε αίτηση για να στείλετε το παιδί σας στον παιδικό σταθμό της επιλογής σας (τόσο δημόσιο όσο και ιδιωτικό), χωρίς να πληρώσετε. Τον λογαριασμό, ο οποίος μπορεί να φτάνει και στα 3.240 ευρώ ετησίως, θα τον πληρώνει το δημόσιο.


Οι μητέρες που μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα –είτε είναι εργαζόμενες είτε είναι άνεργες- θα επιλεγούν με μοριοδότηση. Το πώς ακριβώς θα γίνει η μοριοδότηση, ανακοινώθηκε από την ΕΕΤΑΑ που είναι και ο φορέας που θα τρέξει το πρόγραμμα. Αυτό που δεν ανακοινώθηκε ακόμη είναι οι ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων. Ωστόσο, εσείς μπορείτε από τώρα να δείτε τα δικαιολογητικά στο κείμενο της προκήρυξης, το πώς θα γίνει η μοριοδότηση αλλά και που θα αποστείλετε την αίτηση με τα δικαιολογητικά, τα οποία περιγράφονται αναλυτικά στη συνέχεια.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Επειδή υπάρχει εισοδηματικό κριτήριο, θα πρέπει οπωσδήποτε να ξεμπερδέψετε με τη φετινή φορολογική δήλωση καθώς είναι απαραίτητη προϋπόθεση να αποτυπωθούν στο εκκαθαριστικό τα εισοδήματα του 2012.
Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα:
Γυναίκες, που είναι:
  • μητέρες βρεφών, νηπίων και παιδιών ή / και
  • μητέρες νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με Αναπηρία,
οι οποίες επιθυμούν να εγγράψουν τα τέκνα τους σε Δομές παροχής φροντίδας και φιλοξενίας, ώστε να διευκολυνθούν να εναρμονίσουν τους απαιτητικούς και αντικρουόμενους ρόλους τους μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και η πρόσκληση. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι άνδρες στους οποίους έχει παραχωρηθεί με δικαστική απόφαση η επιμέλεια των παιδιών τους.
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα;
Οι μητέρες θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
  • α) να εργάζονται στην Ελλάδα ως μισθωτές ή αυτοαπασχολούμενες ή αυτοαπασχολούμενες στον πρωτογενή τομέα, ή
  • β) να συμμετέχουν σε Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης (ΕΠΑ: Πρόγραμμα Νέων Θέσεων Εργασίας, Πρόγραμμα Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών, Πρόγραμμα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας – Stage, Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης) ή
  • γ) να είναι άνεργες, οι οποίες διαθέτουν Δελτίο Ανεργίας σε ισχύ και αντίγραφο βεβαίωσης εξατομικευμένης προσέγγισης από τις Υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ. ή
  • δ) να είναι άνεργες και να λαμβάνουν ή να έχουν λάβει τακτικό επίδομα ανεργίας από τον Ο.Α.Ε.Δ. οποιαδήποτε χρονική περίοδο κατά τους τελευταίους 24 μήνες προ της δημοσίευσης της παρούσας πρόσκλησης.
ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ: ΟΙ ΤΑΚΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΤΩΝ Ν.Π.Δ.Δ. ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΩΝ Ο.Τ.Α. (α’και β’ βαθμού).
Ποιες μητέρες έχουν δικαίωμα συμμετοχής;
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο γυναίκες που είναι μητέρες βρεφών, νηπίων, παιδιών ή /και νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, που:
α) Έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα κράτους-μέλους της Ε.Ε. ή είναι Ελληνίδες Ομογενείς ή είναι αλλοδαπές από τρίτες χώρες και διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα.
β) Επιθυμούν να εγγράψουν τα τέκνα τους στις κάτωθι κατηγορίες Δομών:
  • Βρεφικούς, Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς, για βρέφη από 2 μηνών έως 2,5 ετών συμπληρωμένων κατά το μήνα εγγραφής (1-30/9/2013) και νήπια και παιδιά από 2,5 ετών συμπληρωμένων κατά το μήνα εγγραφής (1-30/9/2013), μέχρι την ηλικία εγγραφής στην υποχρεωτική εκπαίδευση (νηπιαγωγείο) Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας για παιδιά βρεφικής και προσχολικής ηλικίας από 8 μηνών έως την ηλικία εγγραφής στην υποχρεωτική εκπαίδευση (νηπιαγωγείο) και παιδιά με αναπηρία από 2,5 ετών έως 6,5 ετών
  • Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.), για παιδιά από την ηλικία εγγραφής στην υποχρεωτική εκπαίδευση έως 12 ετών και παιδιά με ελαφράς μορφής κινητικά ή αισθητηριακά προβλήματα και
  • Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π.-ΜΕ.Α.), για παιδιά με αναπηρία, εφήβους, και άτομα με νοητική υστέρηση ή/και κινητική αναπηρία. Τα ανωτέρω όρια ηλικίας θα εναρμονίζονται με το εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
γ) Έχουν οικογενειακό εισόδημα, το οποίο δεν υπερβαίνει τις 30.000 € για μητέρες που έχουν έως 2 παιδιά και 35.000€ για μητέρες που έχουν άνω των 3 παιδιών.
Στο εισόδημα περιλαμβάνεται το συνολικό δηλωθέν εισόδημα όπως αποτυπώνεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα του Υπουργείο Οικονομικών καθώς και το σύνολο των αυτοτελώς φορολογηθέντων εισοδημάτων.
Τι θα πληρώνουν οι μητέρες;
ΟΙ θέσεις είναι επιδοτούμενες. Δηλαδή, οι παιδικοί σταθμοί που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα (δημόσιοι και ιδιωτικοί) θα πληρώνονται από το κράτος ενώ το συνολικό κονδύλι αναμένεται να φτάσει στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Πόσο θα κοστίζει το κάθε παιδί;
  • Βρέφη από 2 μηνών έως 2,5 ετών: 2.975 € χωρίς πρόγευμα και 3.240 € με πρόγευμα
  • Βρέφη από 8 μηνών έως 2,5 ετών: 2.975 € χωρίς πρόγευμα και 3.240 € με πρόγευμα
  • Βρέφη από 18 μηνών έως 2,5 ετών: 2.975 € χωρίς πρόγευμα και 3.240 € με πρόγευμα
  • Προ-ήπια από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση: 2.275€ χωρίς πρόγευμα και 2.540 € με πρόγευμα
Αυτά τα ποσά τα πληρώνει το δημόσιο. Δεν πληρώνει, το γεύμα, τη μετακίνηση και άλλες παρεχόμενες υπηρεσίες (ζωγραφική, γυμναστική, πισίνα κλπ) οπότε αν η μητέρα επιλέξει και αυτές τις υπηρεσίες θα πρέπει να τις πληρώσει. Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα:
«Ο Ανάδοχος δεν δύναται να προβεί σε είσπραξη άλλης μορφής διδάκτρων ή οποιουδήποτε αντιτίμου από τις ωφελούμενες (όπως για παράδειγμα κόστος εγγραφής) ή δαπάνες διοργάνωσης εκδηλώσεων στο πλαίσιο των θρησκευτικών εορτών ή εθνικών επετείων.
Οι τυχόν άλλες ειδικές υπηρεσίες (π.χ. κολύμπι, επισκέψεις σε μουσεία, παρακολούθηση θεατρικών ή άλλων παραστάσεων, εκδηλώσεων και άλλα) που παρέχονται από τις δομές και είναι προαιρετικές, εφόσον τις επιλέξουν οι ωφελούμενες θα επιβαρύνουν οικονομικά τις ίδιες. Σημειώνεται ότι το κόστος των υπηρεσιών μετακίνησης που αφορούν στις Δομές δεν καλύπτεται στο πλαίσιο της παρούσας και κατά συνέπεια θα βαρύνει τις ωφελούμενες μητέρες, εφόσον επιθυμούν την παροχή των σχετικών υπηρεσιών μετακίνησης.
Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. προς διευκόλυνση και μόνο των ωφελούμενων μητέρων θα αναρτήσει πίνακα με τις ανωτέρω κατηγορίες Δομών που θα περιλαμβάνει το κόστος των υπηρεσιών αυτών και τις εξυπηρετούμενες περιοχές».
Ποια είναι τα δικαιολογητικά συμμετοχής;
Όλες οι ενδιαφερόμενες, μαζί με την «Αίτηση συμμετοχής – Δήλωσή» τους, θα υποβάλλουν
Υπεύθυνη Δήλωση με επικυρωμένο το γνήσιο της υπογραφής τους, με τα
ακόλουθα δικαιολογητικά:
Α) Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου σε ισχύ.
Εάν η ενδιαφερόμενη είναι αλλοδαπή από τρίτες χώρες, απαιτείται και Άδεια Διαμονής σε ισχύ.
Β) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, και o σε περίπτωση που η ενδιαφερόμενη είναι διαζευγμένη, απαιτείται και αντίγραφο διαζευκτηρίου, εάν αυτό δεν αναφέρεται στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, σε περίπτωση που η ενδιαφερόμενη τελεί σε διάσταση, απαιτείται και αίτηση διαζυγίου ή οποιοδήποτε νόμιμο αποδεικτικό έγγραφο της διάστασης, (π.χ. έγκυρο έντυπο μεταβολής ατομικών στοιχείων Μ1, φορολογική δήλωση)
o σε περίπτωση που η ενδιαφερόμενη είναι άγαμη μητέρα, απαιτείται και ληξιαρχική πράξη
γέννησης του παιδιού σε περίπτωση που η ενδιαφερόμενη είναι ανάδοχη μητέρα, απαιτείται και αντίγραφο δικαστικής απόφασης ή οποιοδήποτε αποδεικτικό έγγραφο της Επιτροπείας ανηλίκου τέκνου σε περίπτωση που η ενδιαφερόμενη είναι χήρα, απαιτείται και ληξιαρχική πράξη θανάτου του συζύγου, εάν αυτό δεν αναφέρεται στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης,
Γ) Εκκαθαριστικό σημείωμα ή αντίγραφο αυτού, για το οικονομικό έτος 2013 (δηλαδή για εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1/1/2012 έως 31/12/2012). Προσοχή: εκκαθαριστικό σημείωμα οποιουδήποτε άλλου έτους δεν είναι αποδεκτό και συνιστά λόγο απόρριψης.
Σημειώνεται ότι δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι ενδιαφερόμενες που έχουν οικογενειακό εισόδημα, το οποίο δεν υπερβαίνει τις 30.000 € για μητέρες που έχουν έως 2 παιδιά και 35.000€ για μητέρες που έχουν άνω των 3 παιδιών .
Στο εισόδημα περιλαμβάνεται το φορολογητέο εισόδημα καθώς και το σύνολο των αυτοτελώς φορολογηθέντων εισοδημάτων.
Οι έγγαμες μητέρες που υποβάλουν ατομική φορολογική δήλωση, θα πρέπει να προσκομίζουν και το εκκαθαριστικό του συζύγου τους.
Εάν η ενδιαφερόμενη είναι μισθωτή, απαιτείται:
  • Βεβαίωση εργοδότη, από την οποία να προκύπτει η συνέχιση της απασχόλησης, καθώς και το είδος απασχόλησης (πλήρης ή μερική απασχόληση, αορίστου ή ορισμένου χρόνου) στη θέση εξαρτημένης εργασίας που η ενδιαφερόμενη κατέχει, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής Αιτήσεων συμμετοχής της παρούσας Πρόσκλησης, και
  • αντίγραφο μηχανογραφημένων ενσήμων του δευτέρου ή τουλάχιστον του πρώτου τριμήνου του 2012 ή σχετική βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα ή αντίγραφο της αναγγελίας πρόσληψής της ή αντίγραφο σύμβασης με τον εργοδότη ή εργόσημο (αντίγραφο εργόσημου ή απόδειξη κατάθεσης σε τράπεζα)
  • Εάν η ενδιαφερόμενη είναι αυτοαπασχολούμενη εκτός πρωτογενή τομέα, απαιτείται Αντίγραφο της Δήλωσης Ενάρξεως Επιτηδεύματος στην Δ.Ο.Υ. ή βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα ότι έχουν καταβληθεί εισφορές, και
  • Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 περί μη διακοπής της άσκησης του επιτηδεύματος.
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΩΝ ΣΕ Ο.Ε. ή ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ απαιτούνται:
  • Το καταστατικό
  • Πιστοποιητικό περί μη λύσης
  • Έναρξη ασφάλισης στον ΟΑΕΕ
Εάν η ενδιαφερόμενη είναι αυτοαπασχολούμενη στον πρωτογενή τομέα, απαιτείται
  • Βεβαίωση ασφαλίσεως από τον Ο.Γ.Α., ή Βεβαίωση από τον Ο.Γ.Α ότι έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές.
  • Δικαιολογητικά συμμετοχής σε Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης (Ε.Π.Α.) και συγκεκριμένα
Εάν η ενδιαφερόμενη συμμετέχει σε πρόγραμμα STAGE του Ο.Α.Ε.Δ , απαιτείται
αντίγραφο του Ιδιωτικού Συμφωνητικού Συνεργασίας μεταξύ Ο.Α.Ε.Δ., Φορέα Υλοποίησης και ασκούμενης, καιΥπεύθυνη δήλωση για τη συνέχιση παρακολούθησης του προγράμματος, κατά την ημερομηνία υποβολής της «Αίτησης συμμετοχής». Εάν η ενδιαφερόμενη συμμετέχει σε πρόγραμμα Ν.Θ.Ε. του Ο.Α.Ε.Δ , απαιτείταιαντίγραφο της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής και υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη για τη συνέχιση παρακολούθησης του προγράμματος, κατά την ημερομηνία υποβολής της «Αίτησης συμμετοχής», στην οποία θα γίνεται αναφορά στον αρ. πρωτ. της έγκρισης του Ο.Α.Ε.Δ.
Εάν η ενδιαφερόμενη συμμετέχει σε πρόγραμμα Ν.Ε.Ε. του Ο.Α.Ε.Δ, απαιτείται
  • αντίγραφο της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής, και
  • Υπεύθυνη δήλωση για τη συνέχιση παρακολούθησης του προγράμματος, κατά την
ημερομηνία υποβολής της «Αίτησης συμμετοχής».
Εάν η ενδιαφερόμενη συμμετέχει σε πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης, απαιτείται βεβαίωση από πιστοποιημένο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) για τη συνέχιση παρακολούθησης του προγράμματος, κατά την ημερομηνία υποβολής της «Αίτησης συμμετοχής».
Εάν η ενδιαφερόμενη είναι άνεργη, απαιτείται:
αντίγραφο Δελτίου Ανεργίας σε ισχύ, έως την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας, και αντίγραφο Βεβαίωσης εξατομικευμένης προσέγγισης από τις Υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ.
Εάν η ενδιαφερόμενη λαμβάνει ή έχει λάβει τακτικό επίδομα ανεργίας από τον Ο.Α.Ε.Δ, και παραμένει άνεργη, απαιτείται αντίγραφο της εγκριτικής απόφασης επιδότησης του Ο.Α.Ε.Δ. Εάν ο σύζυγος είναι μακροχρόνια άνεργος, απαιτείται βεβαίωση από τον Ο.Α.Ε.Δ ότι είναι τουλάχιστον δώδεκα συνεχόμενους μήνες άνεργος κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
ΠΗΓΗ.Έχετε οικογενειακό εισόδημα χαμηλότερο των 30.000 ευρώ; Μπορείτε να υποβάλλετε αίτηση για να στείλετε το παιδί σας στον παιδικό σταθμό της επιλογής σας (τόσο δημόσιο όσο και ιδιωτικό), χωρίς να πληρώσετε. Τον λογαριασμό, ο οποίος μπορεί να φτάνει και στα 3.240 ευρώ ετησίως, θα τον πληρώνει το δημόσιο.


Οι μητέρες που μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα –είτε είναι εργαζόμενες είτε είναι άνεργες- θα επιλεγούν με μοριοδότηση. Το πώς ακριβώς θα γίνει η μοριοδότηση, ανακοινώθηκε από την ΕΕΤΑΑ που είναι και ο φορέας που θα τρέξει το πρόγραμμα. Αυτό που δεν ανακοινώθηκε ακόμη είναι οι ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων. Ωστόσο, εσείς μπορείτε από τώρα να δείτε τα δικαιολογητικά στο κείμενο της προκήρυξης, το πώς θα γίνει η μοριοδότηση αλλά και που θα αποστείλετε την αίτηση με τα δικαιολογητικά, τα οποία περιγράφονται αναλυτικά στη συνέχεια.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Επειδή υπάρχει εισοδηματικό κριτήριο, θα πρέπει οπωσδήποτε να ξεμπερδέψετε με τη φετινή φορολογική δήλωση καθώς είναι απαραίτητη προϋπόθεση να αποτυπωθούν στο εκκαθαριστικό τα εισοδήματα του 2012.
Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα:
Γυναίκες, που είναι:
  • μητέρες βρεφών, νηπίων και παιδιών ή / και
  • μητέρες νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με Αναπηρία,
οι οποίες επιθυμούν να εγγράψουν τα τέκνα τους σε Δομές παροχής φροντίδας και φιλοξενίας, ώστε να διευκολυνθούν να εναρμονίσουν τους απαιτητικούς και αντικρουόμενους ρόλους τους μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και η πρόσκληση. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι άνδρες στους οποίους έχει παραχωρηθεί με δικαστική απόφαση η επιμέλεια των παιδιών τους.
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα;
Οι μητέρες θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
  • α) να εργάζονται στην Ελλάδα ως μισθωτές ή αυτοαπασχολούμενες ή αυτοαπασχολούμενες στον πρωτογενή τομέα, ή
  • β) να συμμετέχουν σε Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης (ΕΠΑ: Πρόγραμμα Νέων Θέσεων Εργασίας, Πρόγραμμα Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών, Πρόγραμμα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας – Stage, Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης) ή
  • γ) να είναι άνεργες, οι οποίες διαθέτουν Δελτίο Ανεργίας σε ισχύ και αντίγραφο βεβαίωσης εξατομικευμένης προσέγγισης από τις Υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ. ή
  • δ) να είναι άνεργες και να λαμβάνουν ή να έχουν λάβει τακτικό επίδομα ανεργίας από τον Ο.Α.Ε.Δ. οποιαδήποτε χρονική περίοδο κατά τους τελευταίους 24 μήνες προ της δημοσίευσης της παρούσας πρόσκλησης.
ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ: ΟΙ ΤΑΚΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΤΩΝ Ν.Π.Δ.Δ. ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΩΝ Ο.Τ.Α. (α’και β’ βαθμού).
Ποιες μητέρες έχουν δικαίωμα συμμετοχής;
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο γυναίκες που είναι μητέρες βρεφών, νηπίων, παιδιών ή /και νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, που:
α) Έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα κράτους-μέλους της Ε.Ε. ή είναι Ελληνίδες Ομογενείς ή είναι αλλοδαπές από τρίτες χώρες και διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα.
β) Επιθυμούν να εγγράψουν τα τέκνα τους στις κάτωθι κατηγορίες Δομών:
  • Βρεφικούς, Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς, για βρέφη από 2 μηνών έως 2,5 ετών συμπληρωμένων κατά το μήνα εγγραφής (1-30/9/2013) και νήπια και παιδιά από 2,5 ετών συμπληρωμένων κατά το μήνα εγγραφής (1-30/9/2013), μέχρι την ηλικία εγγραφής στην υποχρεωτική εκπαίδευση (νηπιαγωγείο) Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας για παιδιά βρεφικής και προσχολικής ηλικίας από 8 μηνών έως την ηλικία εγγραφής στην υποχρεωτική εκπαίδευση (νηπιαγωγείο) και παιδιά με αναπηρία από 2,5 ετών έως 6,5 ετών
  • Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.), για παιδιά από την ηλικία εγγραφής στην υποχρεωτική εκπαίδευση έως 12 ετών και παιδιά με ελαφράς μορφής κινητικά ή αισθητηριακά προβλήματα και
  • Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π.-ΜΕ.Α.), για παιδιά με αναπηρία, εφήβους, και άτομα με νοητική υστέρηση ή/και κινητική αναπηρία. Τα ανωτέρω όρια ηλικίας θα εναρμονίζονται με το εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
γ) Έχουν οικογενειακό εισόδημα, το οποίο δεν υπερβαίνει τις 30.000 € για μητέρες που έχουν έως 2 παιδιά και 35.000€ για μητέρες που έχουν άνω των 3 παιδιών.
Στο εισόδημα περιλαμβάνεται το συνολικό δηλωθέν εισόδημα όπως αποτυπώνεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα του Υπουργείο Οικονομικών καθώς και το σύνολο των αυτοτελώς φορολογηθέντων εισοδημάτων.
Τι θα πληρώνουν οι μητέρες;
ΟΙ θέσεις είναι επιδοτούμενες. Δηλαδή, οι παιδικοί σταθμοί που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα (δημόσιοι και ιδιωτικοί) θα πληρώνονται από το κράτος ενώ το συνολικό κονδύλι αναμένεται να φτάσει στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Πόσο θα κοστίζει το κάθε παιδί;
  • Βρέφη από 2 μηνών έως 2,5 ετών: 2.975 € χωρίς πρόγευμα και 3.240 € με πρόγευμα
  • Βρέφη από 8 μηνών έως 2,5 ετών: 2.975 € χωρίς πρόγευμα και 3.240 € με πρόγευμα
  • Βρέφη από 18 μηνών έως 2,5 ετών: 2.975 € χωρίς πρόγευμα και 3.240 € με πρόγευμα
  • Προ-ήπια από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση: 2.275€ χωρίς πρόγευμα και 2.540 € με πρόγευμα
Αυτά τα ποσά τα πληρώνει το δημόσιο. Δεν πληρώνει, το γεύμα, τη μετακίνηση και άλλες παρεχόμενες υπηρεσίες (ζωγραφική, γυμναστική, πισίνα κλπ) οπότε αν η μητέρα επιλέξει και αυτές τις υπηρεσίες θα πρέπει να τις πληρώσει. Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα:
«Ο Ανάδοχος δεν δύναται να προβεί σε είσπραξη άλλης μορφής διδάκτρων ή οποιουδήποτε αντιτίμου από τις ωφελούμενες (όπως για παράδειγμα κόστος εγγραφής) ή δαπάνες διοργάνωσης εκδηλώσεων στο πλαίσιο των θρησκευτικών εορτών ή εθνικών επετείων.
Οι τυχόν άλλες ειδικές υπηρεσίες (π.χ. κολύμπι, επισκέψεις σε μουσεία, παρακολούθηση θεατρικών ή άλλων παραστάσεων, εκδηλώσεων και άλλα) που παρέχονται από τις δομές και είναι προαιρετικές, εφόσον τις επιλέξουν οι ωφελούμενες θα επιβαρύνουν οικονομικά τις ίδιες. Σημειώνεται ότι το κόστος των υπηρεσιών μετακίνησης που αφορούν στις Δομές δεν καλύπτεται στο πλαίσιο της παρούσας και κατά συνέπεια θα βαρύνει τις ωφελούμενες μητέρες, εφόσον επιθυμούν την παροχή των σχετικών υπηρεσιών μετακίνησης.
Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. προς διευκόλυνση και μόνο των ωφελούμενων μητέρων θα αναρτήσει πίνακα με τις ανωτέρω κατηγορίες Δομών που θα περιλαμβάνει το κόστος των υπηρεσιών αυτών και τις εξυπηρετούμενες περιοχές».
Ποια είναι τα δικαιολογητικά συμμετοχής;
Όλες οι ενδιαφερόμενες, μαζί με την «Αίτηση συμμετοχής – Δήλωσή» τους, θα υποβάλλουν
Υπεύθυνη Δήλωση με επικυρωμένο το γνήσιο της υπογραφής τους, με τα
ακόλουθα δικαιολογητικά:
Α) Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου σε ισχύ.
Εάν η ενδιαφερόμενη είναι αλλοδαπή από τρίτες χώρες, απαιτείται και Άδεια Διαμονής σε ισχύ.
Β) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, και o σε περίπτωση που η ενδιαφερόμενη είναι διαζευγμένη, απαιτείται και αντίγραφο διαζευκτηρίου, εάν αυτό δεν αναφέρεται στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, σε περίπτωση που η ενδιαφερόμενη τελεί σε διάσταση, απαιτείται και αίτηση διαζυγίου ή οποιοδήποτε νόμιμο αποδεικτικό έγγραφο της διάστασης, (π.χ. έγκυρο έντυπο μεταβολής ατομικών στοιχείων Μ1, φορολογική δήλωση)
o σε περίπτωση που η ενδιαφερόμενη είναι άγαμη μητέρα, απαιτείται και ληξιαρχική πράξη
γέννησης του παιδιού σε περίπτωση που η ενδιαφερόμενη είναι ανάδοχη μητέρα, απαιτείται και αντίγραφο δικαστικής απόφασης ή οποιοδήποτε αποδεικτικό έγγραφο της Επιτροπείας ανηλίκου τέκνου σε περίπτωση που η ενδιαφερόμενη είναι χήρα, απαιτείται και ληξιαρχική πράξη θανάτου του συζύγου, εάν αυτό δεν αναφέρεται στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης,
Γ) Εκκαθαριστικό σημείωμα ή αντίγραφο αυτού, για το οικονομικό έτος 2013 (δηλαδή για εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1/1/2012 έως 31/12/2012). Προσοχή: εκκαθαριστικό σημείωμα οποιουδήποτε άλλου έτους δεν είναι αποδεκτό και συνιστά λόγο απόρριψης.
Σημειώνεται ότι δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι ενδιαφερόμενες που έχουν οικογενειακό εισόδημα, το οποίο δεν υπερβαίνει τις 30.000 € για μητέρες που έχουν έως 2 παιδιά και 35.000€ για μητέρες που έχουν άνω των 3 παιδιών .
Στο εισόδημα περιλαμβάνεται το φορολογητέο εισόδημα καθώς και το σύνολο των αυτοτελώς φορολογηθέντων εισοδημάτων.
Οι έγγαμες μητέρες που υποβάλουν ατομική φορολογική δήλωση, θα πρέπει να προσκομίζουν και το εκκαθαριστικό του συζύγου τους.
Εάν η ενδιαφερόμενη είναι μισθωτή, απαιτείται:
  • Βεβαίωση εργοδότη, από την οποία να προκύπτει η συνέχιση της απασχόλησης, καθώς και το είδος απασχόλησης (πλήρης ή μερική απασχόληση, αορίστου ή ορισμένου χρόνου) στη θέση εξαρτημένης εργασίας που η ενδιαφερόμενη κατέχει, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής Αιτήσεων συμμετοχής της παρούσας Πρόσκλησης, και
  • αντίγραφο μηχανογραφημένων ενσήμων του δευτέρου ή τουλάχιστον του πρώτου τριμήνου του 2012 ή σχετική βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα ή αντίγραφο της αναγγελίας πρόσληψής της ή αντίγραφο σύμβασης με τον εργοδότη ή εργόσημο (αντίγραφο εργόσημου ή απόδειξη κατάθεσης σε τράπεζα)
  • Εάν η ενδιαφερόμενη είναι αυτοαπασχολούμενη εκτός πρωτογενή τομέα, απαιτείται Αντίγραφο της Δήλωσης Ενάρξεως Επιτηδεύματος στην Δ.Ο.Υ. ή βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα ότι έχουν καταβληθεί εισφορές, και
  • Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 περί μη διακοπής της άσκησης του επιτηδεύματος.
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΩΝ ΣΕ Ο.Ε. ή ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ απαιτούνται:
  • Το καταστατικό
  • Πιστοποιητικό περί μη λύσης
  • Έναρξη ασφάλισης στον ΟΑΕΕ
Εάν η ενδιαφερόμενη είναι αυτοαπασχολούμενη στον πρωτογενή τομέα, απαιτείται
  • Βεβαίωση ασφαλίσεως από τον Ο.Γ.Α., ή Βεβαίωση από τον Ο.Γ.Α ότι έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές.
  • Δικαιολογητικά συμμετοχής σε Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης (Ε.Π.Α.) και συγκεκριμένα
Εάν η ενδιαφερόμενη συμμετέχει σε πρόγραμμα STAGE του Ο.Α.Ε.Δ , απαιτείται
αντίγραφο του Ιδιωτικού Συμφωνητικού Συνεργασίας μεταξύ Ο.Α.Ε.Δ., Φορέα Υλοποίησης και ασκούμενης, καιΥπεύθυνη δήλωση για τη συνέχιση παρακολούθησης του προγράμματος, κατά την ημερομηνία υποβολής της «Αίτησης συμμετοχής». Εάν η ενδιαφερόμενη συμμετέχει σε πρόγραμμα Ν.Θ.Ε. του Ο.Α.Ε.Δ , απαιτείταιαντίγραφο της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής και υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη για τη συνέχιση παρακολούθησης του προγράμματος, κατά την ημερομηνία υποβολής της «Αίτησης συμμετοχής», στην οποία θα γίνεται αναφορά στον αρ. πρωτ. της έγκρισης του Ο.Α.Ε.Δ.
Εάν η ενδιαφερόμενη συμμετέχει σε πρόγραμμα Ν.Ε.Ε. του Ο.Α.Ε.Δ, απαιτείται
  • αντίγραφο της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής, και
  • Υπεύθυνη δήλωση για τη συνέχιση παρακολούθησης του προγράμματος, κατά την
ημερομηνία υποβολής της «Αίτησης συμμετοχής».
Εάν η ενδιαφερόμενη συμμετέχει σε πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης, απαιτείται βεβαίωση από πιστοποιημένο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) για τη συνέχιση παρακολούθησης του προγράμματος, κατά την ημερομηνία υποβολής της «Αίτησης συμμετοχής».
Εάν η ενδιαφερόμενη είναι άνεργη, απαιτείται:
αντίγραφο Δελτίου Ανεργίας σε ισχύ, έως την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας, και αντίγραφο Βεβαίωσης εξατομικευμένης προσέγγισης από τις Υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ.
Εάν η ενδιαφερόμενη λαμβάνει ή έχει λάβει τακτικό επίδομα ανεργίας από τον Ο.Α.Ε.Δ, και παραμένει άνεργη, απαιτείται αντίγραφο της εγκριτικής απόφασης επιδότησης του Ο.Α.Ε.Δ. Εάν ο σύζυγος είναι μακροχρόνια άνεργος, απαιτείται βεβαίωση από τον Ο.Α.Ε.Δ ότι είναι τουλάχιστον δώδεκα συνεχόμενους μήνες άνεργος κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
ΠΗΓΗ.Έχετε οικογενειακό εισόδημα χαμηλότερο των 30.000 ευρώ; Μπορείτε να υποβάλλετε αίτηση για να στείλετε το παιδί σας στον παιδικό σταθμό της επιλογής σας (τόσο δημόσιο όσο και ιδιωτικό), χωρίς να πληρώσετε. Τον λογαριασμό, ο οποίος μπορεί να φτάνει και στα 3.240 ευρώ ετησίως, θα τον πληρώνει το δημόσιο.


Οι μητέρες που μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα –είτε είναι εργαζόμενες είτε είναι άνεργες- θα επιλεγούν με μοριοδότηση. Το πώς ακριβώς θα γίνει η μοριοδότηση, ανακοινώθηκε από την ΕΕΤΑΑ που είναι και ο φορέας που θα τρέξει το πρόγραμμα. Αυτό που δεν ανακοινώθηκε ακόμη είναι οι ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων. Ωστόσο, εσείς μπορείτε από τώρα να δείτε τα δικαιολογητικά στο κείμενο της προκήρυξης, το πώς θα γίνει η μοριοδότηση αλλά και που θα αποστείλετε την αίτηση με τα δικαιολογητικά, τα οποία περιγράφονται αναλυτικά στη συνέχεια.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Επειδή υπάρχει εισοδηματικό κριτήριο, θα πρέπει οπωσδήποτε να ξεμπερδέψετε με τη φετινή φορολογική δήλωση καθώς είναι απαραίτητη προϋπόθεση να αποτυπωθούν στο εκκαθαριστικό τα εισοδήματα του 2012.
Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα:
Γυναίκες, που είναι:
  • μητέρες βρεφών, νηπίων και παιδιών ή / και
  • μητέρες νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με Αναπηρία,
οι οποίες επιθυμούν να εγγράψουν τα τέκνα τους σε Δομές παροχής φροντίδας και φιλοξενίας, ώστε να διευκολυνθούν να εναρμονίσουν τους απαιτητικούς και αντικρουόμενους ρόλους τους μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και η πρόσκληση. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι άνδρες στους οποίους έχει παραχωρηθεί με δικαστική απόφαση η επιμέλεια των παιδιών τους.
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα;
Οι μητέρες θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
  • α) να εργάζονται στην Ελλάδα ως μισθωτές ή αυτοαπασχολούμενες ή αυτοαπασχολούμενες στον πρωτογενή τομέα, ή
  • β) να συμμετέχουν σε Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης (ΕΠΑ: Πρόγραμμα Νέων Θέσεων Εργασίας, Πρόγραμμα Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών, Πρόγραμμα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας – Stage, Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης) ή
  • γ) να είναι άνεργες, οι οποίες διαθέτουν Δελτίο Ανεργίας σε ισχύ και αντίγραφο βεβαίωσης εξατομικευμένης προσέγγισης από τις Υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ. ή
  • δ) να είναι άνεργες και να λαμβάνουν ή να έχουν λάβει τακτικό επίδομα ανεργίας από τον Ο.Α.Ε.Δ. οποιαδήποτε χρονική περίοδο κατά τους τελευταίους 24 μήνες προ της δημοσίευσης της παρούσας πρόσκλησης.
ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ: ΟΙ ΤΑΚΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΤΩΝ Ν.Π.Δ.Δ. ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΩΝ Ο.Τ.Α. (α’και β’ βαθμού).
Ποιες μητέρες έχουν δικαίωμα συμμετοχής;
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο γυναίκες που είναι μητέρες βρεφών, νηπίων, παιδιών ή /και νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, που:
α) Έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα κράτους-μέλους της Ε.Ε. ή είναι Ελληνίδες Ομογενείς ή είναι αλλοδαπές από τρίτες χώρες και διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα.
β) Επιθυμούν να εγγράψουν τα τέκνα τους στις κάτωθι κατηγορίες Δομών:
  • Βρεφικούς, Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς, για βρέφη από 2 μηνών έως 2,5 ετών συμπληρωμένων κατά το μήνα εγγραφής (1-30/9/2013) και νήπια και παιδιά από 2,5 ετών συμπληρωμένων κατά το μήνα εγγραφής (1-30/9/2013), μέχρι την ηλικία εγγραφής στην υποχρεωτική εκπαίδευση (νηπιαγωγείο) Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας για παιδιά βρεφικής και προσχολικής ηλικίας από 8 μηνών έως την ηλικία εγγραφής στην υποχρεωτική εκπαίδευση (νηπιαγωγείο) και παιδιά με αναπηρία από 2,5 ετών έως 6,5 ετών
  • Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.), για παιδιά από την ηλικία εγγραφής στην υποχρεωτική εκπαίδευση έως 12 ετών και παιδιά με ελαφράς μορφής κινητικά ή αισθητηριακά προβλήματα και
  • Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π.-ΜΕ.Α.), για παιδιά με αναπηρία, εφήβους, και άτομα με νοητική υστέρηση ή/και κινητική αναπηρία. Τα ανωτέρω όρια ηλικίας θα εναρμονίζονται με το εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
γ) Έχουν οικογενειακό εισόδημα, το οποίο δεν υπερβαίνει τις 30.000 € για μητέρες που έχουν έως 2 παιδιά και 35.000€ για μητέρες που έχουν άνω των 3 παιδιών.
Στο εισόδημα περιλαμβάνεται το συνολικό δηλωθέν εισόδημα όπως αποτυπώνεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα του Υπουργείο Οικονομικών καθώς και το σύνολο των αυτοτελώς φορολογηθέντων εισοδημάτων.
Τι θα πληρώνουν οι μητέρες;
ΟΙ θέσεις είναι επιδοτούμενες. Δηλαδή, οι παιδικοί σταθμοί που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα (δημόσιοι και ιδιωτικοί) θα πληρώνονται από το κράτος ενώ το συνολικό κονδύλι αναμένεται να φτάσει στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Πόσο θα κοστίζει το κάθε παιδί;
  • Βρέφη από 2 μηνών έως 2,5 ετών: 2.975 € χωρίς πρόγευμα και 3.240 € με πρόγευμα
  • Βρέφη από 8 μηνών έως 2,5 ετών: 2.975 € χωρίς πρόγευμα και 3.240 € με πρόγευμα
  • Βρέφη από 18 μηνών έως 2,5 ετών: 2.975 € χωρίς πρόγευμα και 3.240 € με πρόγευμα
  • Προ-ήπια από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση: 2.275€ χωρίς πρόγευμα και 2.540 € με πρόγευμα
Αυτά τα ποσά τα πληρώνει το δημόσιο. Δεν πληρώνει, το γεύμα, τη μετακίνηση και άλλες παρεχόμενες υπηρεσίες (ζωγραφική, γυμναστική, πισίνα κλπ) οπότε αν η μητέρα επιλέξει και αυτές τις υπηρεσίες θα πρέπει να τις πληρώσει. Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα:
«Ο Ανάδοχος δεν δύναται να προβεί σε είσπραξη άλλης μορφής διδάκτρων ή οποιουδήποτε αντιτίμου από τις ωφελούμενες (όπως για παράδειγμα κόστος εγγραφής) ή δαπάνες διοργάνωσης εκδηλώσεων στο πλαίσιο των θρησκευτικών εορτών ή εθνικών επετείων.
Οι τυχόν άλλες ειδικές υπηρεσίες (π.χ. κολύμπι, επισκέψεις σε μουσεία, παρακολούθηση θεατρικών ή άλλων παραστάσεων, εκδηλώσεων και άλλα) που παρέχονται από τις δομές και είναι προαιρετικές, εφόσον τις επιλέξουν οι ωφελούμενες θα επιβαρύνουν οικονομικά τις ίδιες. Σημειώνεται ότι το κόστος των υπηρεσιών μετακίνησης που αφορούν στις Δομές δεν καλύπτεται στο πλαίσιο της παρούσας και κατά συνέπεια θα βαρύνει τις ωφελούμενες μητέρες, εφόσον επιθυμούν την παροχή των σχετικών υπηρεσιών μετακίνησης.
Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. προς διευκόλυνση και μόνο των ωφελούμενων μητέρων θα αναρτήσει πίνακα με τις ανωτέρω κατηγορίες Δομών που θα περιλαμβάνει το κόστος των υπηρεσιών αυτών και τις εξυπηρετούμενες περιοχές».
Ποια είναι τα δικαιολογητικά συμμετοχής;
Όλες οι ενδιαφερόμενες, μαζί με την «Αίτηση συμμετοχής – Δήλωσή» τους, θα υποβάλλουν
Υπεύθυνη Δήλωση με επικυρωμένο το γνήσιο της υπογραφής τους, με τα
ακόλουθα δικαιολογητικά:
Α) Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου σε ισχύ.
Εάν η ενδιαφερόμενη είναι αλλοδαπή από τρίτες χώρες, απαιτείται και Άδεια Διαμονής σε ισχύ.
Β) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, και o σε περίπτωση που η ενδιαφερόμενη είναι διαζευγμένη, απαιτείται και αντίγραφο διαζευκτηρίου, εάν αυτό δεν αναφέρεται στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, σε περίπτωση που η ενδιαφερόμενη τελεί σε διάσταση, απαιτείται και αίτηση διαζυγίου ή οποιοδήποτε νόμιμο αποδεικτικό έγγραφο της διάστασης, (π.χ. έγκυρο έντυπο μεταβολής ατομικών στοιχείων Μ1, φορολογική δήλωση)
o σε περίπτωση που η ενδιαφερόμενη είναι άγαμη μητέρα, απαιτείται και ληξιαρχική πράξη
γέννησης του παιδιού σε περίπτωση που η ενδιαφερόμενη είναι ανάδοχη μητέρα, απαιτείται και αντίγραφο δικαστικής απόφασης ή οποιοδήποτε αποδεικτικό έγγραφο της Επιτροπείας ανηλίκου τέκνου σε περίπτωση που η ενδιαφερόμενη είναι χήρα, απαιτείται και ληξιαρχική πράξη θανάτου του συζύγου, εάν αυτό δεν αναφέρεται στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης,
Γ) Εκκαθαριστικό σημείωμα ή αντίγραφο αυτού, για το οικονομικό έτος 2013 (δηλαδή για εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1/1/2012 έως 31/12/2012). Προσοχή: εκκαθαριστικό σημείωμα οποιουδήποτε άλλου έτους δεν είναι αποδεκτό και συνιστά λόγο απόρριψης.
Σημειώνεται ότι δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι ενδιαφερόμενες που έχουν οικογενειακό εισόδημα, το οποίο δεν υπερβαίνει τις 30.000 € για μητέρες που έχουν έως 2 παιδιά και 35.000€ για μητέρες που έχουν άνω των 3 παιδιών .
Στο εισόδημα περιλαμβάνεται το φορολογητέο εισόδημα καθώς και το σύνολο των αυτοτελώς φορολογηθέντων εισοδημάτων.
Οι έγγαμες μητέρες που υποβάλουν ατομική φορολογική δήλωση, θα πρέπει να προσκομίζουν και το εκκαθαριστικό του συζύγου τους.
Εάν η ενδιαφερόμενη είναι μισθωτή, απαιτείται:
  • Βεβαίωση εργοδότη, από την οποία να προκύπτει η συνέχιση της απασχόλησης, καθώς και το είδος απασχόλησης (πλήρης ή μερική απασχόληση, αορίστου ή ορισμένου χρόνου) στη θέση εξαρτημένης εργασίας που η ενδιαφερόμενη κατέχει, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής Αιτήσεων συμμετοχής της παρούσας Πρόσκλησης, και
  • αντίγραφο μηχανογραφημένων ενσήμων του δευτέρου ή τουλάχιστον του πρώτου τριμήνου του 2012 ή σχετική βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα ή αντίγραφο της αναγγελίας πρόσληψής της ή αντίγραφο σύμβασης με τον εργοδότη ή εργόσημο (αντίγραφο εργόσημου ή απόδειξη κατάθεσης σε τράπεζα)
  • Εάν η ενδιαφερόμενη είναι αυτοαπασχολούμενη εκτός πρωτογενή τομέα, απαιτείται Αντίγραφο της Δήλωσης Ενάρξεως Επιτηδεύματος στην Δ.Ο.Υ. ή βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα ότι έχουν καταβληθεί εισφορές, και
  • Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 περί μη διακοπής της άσκησης του επιτηδεύματος.
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΩΝ ΣΕ Ο.Ε. ή ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ απαιτούνται:
  • Το καταστατικό
  • Πιστοποιητικό περί μη λύσης
  • Έναρξη ασφάλισης στον ΟΑΕΕ
Εάν η ενδιαφερόμενη είναι αυτοαπασχολούμενη στον πρωτογενή τομέα, απαιτείται
  • Βεβαίωση ασφαλίσεως από τον Ο.Γ.Α., ή Βεβαίωση από τον Ο.Γ.Α ότι έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές.
  • Δικαιολογητικά συμμετοχής σε Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης (Ε.Π.Α.) και συγκεκριμένα
Εάν η ενδιαφερόμενη συμμετέχει σε πρόγραμμα STAGE του Ο.Α.Ε.Δ , απαιτείται
αντίγραφο του Ιδιωτικού Συμφωνητικού Συνεργασίας μεταξύ Ο.Α.Ε.Δ., Φορέα Υλοποίησης και ασκούμενης, καιΥπεύθυνη δήλωση για τη συνέχιση παρακολούθησης του προγράμματος, κατά την ημερομηνία υποβολής της «Αίτησης συμμετοχής». Εάν η ενδιαφερόμενη συμμετέχει σε πρόγραμμα Ν.Θ.Ε. του Ο.Α.Ε.Δ , απαιτείταιαντίγραφο της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής και υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη για τη συνέχιση παρακολούθησης του προγράμματος, κατά την ημερομηνία υποβολής της «Αίτησης συμμετοχής», στην οποία θα γίνεται αναφορά στον αρ. πρωτ. της έγκρισης του Ο.Α.Ε.Δ.
Εάν η ενδιαφερόμενη συμμετέχει σε πρόγραμμα Ν.Ε.Ε. του Ο.Α.Ε.Δ, απαιτείται
  • αντίγραφο της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής, και
  • Υπεύθυνη δήλωση για τη συνέχιση παρακολούθησης του προγράμματος, κατά την
ημερομηνία υποβολής της «Αίτησης συμμετοχής».
Εάν η ενδιαφερόμενη συμμετέχει σε πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης, απαιτείται βεβαίωση από πιστοποιημένο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) για τη συνέχιση παρακολούθησης του προγράμματος, κατά την ημερομηνία υποβολής της «Αίτησης συμμετοχής».
Εάν η ενδιαφερόμενη είναι άνεργη, απαιτείται:
αντίγραφο Δελτίου Ανεργίας σε ισχύ, έως την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας, και αντίγραφο Βεβαίωσης εξατομικευμένης προσέγγισης από τις Υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ.
Εάν η ενδιαφερόμενη λαμβάνει ή έχει λάβει τακτικό επίδομα ανεργίας από τον Ο.Α.Ε.Δ, και παραμένει άνεργη, απαιτείται αντίγραφο της εγκριτικής απόφασης επιδότησης του Ο.Α.Ε.Δ. Εάν ο σύζυγος είναι μακροχρόνια άνεργος, απαιτείται βεβαίωση από τον Ο.Α.Ε.Δ ότι είναι τουλάχιστον δώδεκα συνεχόμενους μήνες άνεργος κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ. Ε.Ε.Τ.Α.Α.  Α.Ε
Αθηνα 2131320600
Κεντρ.Μακεδονια 2310544731
Θεσσαλια  2410579220

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου