Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Βαρουφάκης: Η Ελλάδα θα μείνει πτωχευμένη για πάντα




Βαρουφάκης: Η Ελλάδα θα μείνει πτωχευμένη για πάντα


«Η Ελλάδα θα μείνει πτωχευμένη για πάντα, με την τρόικα για πάντα», είπε ο οικονομολόγος, Γιάννης Βαρουφάκης στον Real Fm, στην εκπομπή του Σεραφείμ Κοτρώτσου, εκτιμώντας ότι «δεν θα υπάρξει διαγραφή χρέους γιατί αυτό αποτελεί "αγκάθι" για τους Γερμανούς»
Αναφερόμενος σε ένα εσωτερικό έγγραφο του ΔΝΤ, με το οποίο το Ταμείο παραδέχεται ότι παρέβη τους ίδιους του τους κανόνες για να κάνει το διογκούμενο χρέος της Ελλάδας να φαίνεται βιώσιμο, ο οικονομολόγος δήλωσε ότι «το ΔΝΤ εδώ και καιρό θυμώνει όλο και περισσότερο με την Γερμανία».
«Άνθρωποί του μου έχουν πει αυτολεξεί: εμείς κάναμε αυτό που μας είπαν στην αρχή, να τους δώσουμε λίγο χρόνο, υπό την σιωπηλή συμφωνία ότι μετά από λίγο καιρό θα συμμορφωθούν και βλέπουν ότι δεν συμβαίνει αυτό», υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Το ΔΝΤ είναι έξαλλο με την Γερμανία που επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να πάρει 50 δισ. από τον Ευρωπαίο φορολογούμενο για να τα ρίξει στις μαύρες τρύπες  των ελληνικών πτωχευμένων τραπεζών».
ΠΗΓΗ. http://www.enikos.gr


Έγγραφο "βόμβα" του ΔΝΤ για την Ελλάδα
Να παραδεχτεί δημόσια σημαντικά λάθη που έγιναν στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας ετοιμάζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο πλαίσιο μιας επικριτικής αξιολόγησης των χειρισμών του στο πεδίο αντιμετώπισης της χρηματοπιστωτικής κρίσης της Ευρωζώνης.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, σε έγγραφο που κυκλοφόρησε εσωτερικά με ένδειξη «αυστηρά εμπιστευτικό» και βρέθηκε στα χέρια της Wall Street Journal, ο διεθνής Οργανισμός παραδέχεται ότι υποτίμησε σημαντικά τη ζημιά που προκάλεσε η συνταγή λιτότητας στην ελληνική οικονομία, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η αντίδραση στην κρίση έδωσε χρόνο στην Ευρωζώνη να περιορίσει τις επιπτώσεις για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το ΔΝΤ παραδέχεται ότι παρέβη τους ίδιους του τους κανόνες για να κάνει το διογκούμενο χρέος της Ελλάδας να φαίνεται βιώσιμο, καθώς η χώρα δεν ικανοποιούσε τρία από τα τέσσερα κριτήρια του ΔΝΤ για παροχή βοήθειας. Στη διάρκεια των τριών προηγούμενων ετών, ένας αριθμός αξιωματούχων του ΔΝΤ, συμπεριλαμβανομένης της γενικής διευθύντριας, Christine Lagarde, διατείνονταν επανειλημμένως πως το χρέος της Ελλάδας είναι «βιώσιμο» -είναι δηλαδή πιθανό να εξοφληθεί πλήρως και έγκαιρα.

Το έγγραφο περιγράφει την αβεβαιότητα γύρω από την ελληνική διάσωση ως «τόσο σημαντική που το ΔΝΤ αδυνατούσε να εγγυηθεί πως το δημόσιο χρέος ήταν βιώσιμο ως αρκετά πιθανό σενάριο». Ο Διεθνής Οργανισμός παραδέχεται ότι ήταν περισσότερο αισιόδοξος από ό,τι έπρεπε για τις προοπτικές ανάκτησης της πρόσβασης της ελληνικής κυβέρνησης στη χρηματοδότηση της αγοράς αλλά και την πολιτική της ικανότητα να εφαρμόσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης.
Πηγή:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου