Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

100.000.000 € το κόστος της ελληνικής προεδρίας




20130921-094924.jpg – δεν τους πτοεί η κρίση
Η προετοιμασία για την ελληνική προεδρία έχει ξεκινήσει εδώ και λίγους μήνες αλλά τα φαινόμενα του παρελθόντος και της μεγαλομανίας έχουν κάνει και αυτή τη φορά αισθητή τη παρουσία τους. Όχι, η οικονομική κρίση δεν πτοεί την ελληνική κυβέρνηση και τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών που έχει εγκρίνει έναν υπέρογκο προϋπολογισμό σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου, που ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ!!!! Οι υπερβολές δίνουν και παίρνουν και τα χρήματα του φορολογούμενου πηγαίνουν σε έξοδα παράστασης και εντυπωσιασμού….
Του Σπύρου Παπαδάκη
Οι τομείς ευθύνης κάθε χώρας η οποία προεδρεύει της Ε.Ε. είναι συγκεκριμένοι. Εκτός από τους ουσιώδεις τομείς που έχουν να κάνουν με τις ομάδες εργασίας και συνεργασίας της ευρωπαϊκής τρόικας (συνεργάζονται οι διορισμένοι υπάλληλοι τριών
διαδοχικών προεδριών) υπάρχει και το στοιχείο του καλλωπίσματος. Εθιμοτυπικά, η κάθε χώρα «ντύνει» με τα χρώματά της, το αίθριο του κτιρίου της κομισιόν – το justus Lipsus. Σε εκείνο το σημείο βρίσκονται όλα τα ευρωπαϊκά τηλεοπτικά δίκτυα, διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι από όλη την Ευρώπη και εκεί γίνονται και οι άτυπες ενημερώσεις από τους ηγέτες των κρατών, τους υπουργούς αλλά και τους εκπροσώπους τους. Είναι – κατά το κοινώς λεγόμενο – η καρδιά των συμβουλίων κορυφής. Τα τελευταία χρόνια ο «στολισμός» όσο περνούσε ο καιρός γινόταν όλο και πιο λυτός και πιο οικονομικός προκειμένου να μειώνεται το κόστος της χώρας για την προεδρία. Η οικονομική κρίση τους έχει κάνει όλους πιο συνετούς. Τουλάχιστον όσον αφορά στο θεαθήναι… Όλους; Όχι όλοι… Κάποιοι αντιστέκονται, και αυτοί οι κάποιοι είμαστε εμείς, οι ‘Έλληνες….
Τύμβος 1.000.000 ευρώ….
Η ιδέα ήταν συνεργάτη του Πρωθυπουργού και πραγματικά θεωρήθηκε εντυπωσιακή και ιδιαίτερα πρωτότυπη. Θέλοντας να υπάρχει αμιγώς ελληνικό άρωμα και να συνδυάζει τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, τον τουρισμό αλλά και την παγκόσμια αποδοχή, σκέφτηκε – ο συνεργάτης του πρωθυπουργού – να μεταφερθεί ένα τεράστιο κομμάτι Παριανού μαρμάρου, βάρους ενός τόνου και να τοποθετηθεί στο αίθριο του κτιρίου. Σύμφωνα λοιπόν με το concept, ο κάθε ένας ξεχωριστά από τους 27 ηγέτες θα έπαιρνε ως δώρο ένα πιστό αντίγραφο των εργαλείων που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι για να σμιλεύουν το παριανό μάρμαρο. Την ημέρα λοιπόν της τελετής παράδοσης της προεδρίας της Ε.Ε. στην Ελλάδα, ένας – ένας, οι ηγέτες θα χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία τους για να σμιλεύσουν το δικό τους μήνυμα πάνω στον Τύμβο από Παριανό μάρμαρο! Στο τέλος, θα «σκαλίσει» το δικό του μήνυμα ο Έλληνας Πρωθυπουργός και θα αφήσει στο σημείο τα δικά του εργαλεία, προκειμένου να μπορούν ακόμα και οι δημοσιογράφοι ή οι ευρωυπάλληλοι να περάσουν το δικό τους μήνυμα. Στο τέλος της εξάμηνης θητείας – σύμφωνα με τον συνεργάτη του πρωθυπουργού – θα έχει δημιουργηθεί ένα μωσαϊκό μηνυμάτων και θέσεων που θα καταγράφεται η τάση της χρονικής συγκυρίας και θα αποτελεί ένα σύγχρονο μνημείο προκειμένου να τοποθετηθεί σε κεντρική πλατεία είτε των Αθηνών, είτε της Πάρου από όπου και προέρχεται το μάρμαρο…. Το κόστος του εγχειρήματος μαζί με τα μεταφορικά, θα ξεπεράσει το 1.000.000 ευρώ!
Όλοι είναι ενθουσιασμένοι με την ιδέα και μάλιστα μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, κλιμάκιο του υπουργείου πολιτισμού μετέβη στη Βελγική πρωτεύουσα προκειμένου να επιθεωρήσει το χώρο και να δουν τις δυνατότητες πρόσβασης του τεράστιου μαρμάρινου όγκου στο χώρο του αίθριου…. Στις Βρυξέλλες δεν μετέβησαν βεβαίως, ένα ή δύο άτομα αλλά πάνω από δέκα, αυξάνοντας το κόστος του ταξιδιού…
Άλλωστε, με κάποιο τρόπο θα πρέπει να εξαντληθούν τα 100.000.000 ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί για την ελληνική προεδρία. Χρήματα που βγαίνουν από τον Έλληνα φορολογούμενο ….
Στρατιά ρουσφετιών στις Βρυξέλλες….
Η σπατάλη όμως και η ασυδοσία δεν σταματά εδώ. Πάνω από 200 άτομα έχουν μεταβεί ήδη στις Βρυξέλλες και προσπαθούν να στριμωχτούν στους χώρους της ΜΕΑ (μόνιμη Ελληνική αντιπροσωπεία) με το πρόσχημα ότι εργάζονται για την προεδρία. Το οργανόγραμμα της ευρωπαϊκής επιτροπής δείχνει ότι χρειάζονται περί τα 60 άτομα. Αριθμό που έχουν σεβαστεί όλες οι άλλες χώρες ή τον έχουν ξεπεράσει κατά πολύ λίγο. Η ελληνική αποστολή είναι τόσο large που θέλει να έχει πάνω από 200 άτομα και για έξη μήνες στη Βελγική πρωτεύουσα!!!! Αυτά βλέπουν οι τροικανοί και τους γυρίζει το μάτι….
Γαλάζιες αφίξεις από πέρυσι….
Δεν είναι τωρινό φαινόμενο η επιδίωξη γαλάζιων κομματικών στελεχών προκειμένου να αφήσουν την Ελλάδα της κρίσης και να μεταβούν στην πρωτεύουσα της Ευρώπης. Εδώ και ένα χρόνο έχουν ανοίξει και «κατασκευαστεί» θέσεις στη ΜΕΑ αλλά και στα κρατικά ΜΜΕ (η… αμαρτωλή ΕΡΤ από….μόνη της έστειλε συμβούλους υπουργών στις Βρυξέλλες ως υπαλλήλους της!!!!) ανεβάζοντας κατά πολύ το κόστος λειτουργίας της Ελληνικής αντιπροσωπείας…..
Γιατί Παριανό μάρμαρο…
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που παρουσιάζει το μάρμαρο της Πάρου, που δικαιολογημένα το καθιστά μοναδικό στον κόσμο είναι η διαύγεια και η διαφάνειά του που φθάνει τα 6 – 7 εκατοστά βάθος, και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τα 30 εκατοστά, όπου περνώντας έτσι το φως χαρίζει αυτή τη μοναδικότητα. Υπόψη ότι η διαφάνεια του πεντελικού μαρμάρου δεν ξεπερνάει το 1,5 εκατοστό.
Γι΄ αυτό το μάρμαρο τόσο της Πάρου, προτιμούνταν περισσότερο στη κατασκευή αγαλμάτων και ειδωλίων παρά σε μεγάλες κατασκευές, αν και υπήρξαν περιπτώσεις που χρησιμοποιήθηκε σε τέτοιες περιπτώσεις όπως π.χ. ο “Θησαυρός των Αθηναίων” στους Δελφούς, ή σε Μαυσωλεία.
Η διαφάνεια αυτή του μαρμάρου της Πάρου, της λεγόμενης “Παρίας λίθου” είχε καταστεί τόσο γνωστή που λάμβανε και θεϊκό συμβολισμό. Από παριανό μάρμαρο έχουν κατασκευαστεί μερικά εκ των μεγαλυτέρων αριστουργημάτων της ανθρωπότητας όπως η Νίκη της Σαμοθράκης, ο Ερμής του Πραξιτέλη και η Αφροδίτη της Μήλου… 

πηγη. http://olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου