Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Μέρκελ: Μπλόφα ο εκβιασμός για Grexit


ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΩΝ ΤΗΣ.




Μέρκελ: Μπλόφα ο εκβιασμός για Grexit
Το πρωτοσέλιδο του Economist όταν η Α. Μέρκελ απειλούσε με... Grexit
Μια παραδοχή που αλλάζει άρδην τα δεδομένα και τους συσχετισμούς δυνάμεων στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό χρέος, έκανε η Άνγκελα Μέρκελ δηλώνοντας ότι "Εάν η Ελλάδα είχε αφεθεί να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, τότε όλα τα μέλη της νομισματικής ένωσης θα υποχρεούνταν να αφήσουν το κοινό νόμισμα σε μεταγενέστερο χρόνο". Η τοποθέτηση αυτή αποδεικνύει πως όταν η Άνγκελα Μέρκελ και οι συνοδοιπόροι της εκβίαζαν την Ελλάδα να αποδεθχεί τους όρους του Μνημονίου υπό την απειλή της εξόδου από το ευρώ, όπως και όταν τρομοκρατούσαν με σχετικές δηλώσεις προκειμένου να μην εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ μπλόφοραν και προσπαθούσαν να ελέγξουν με τον φόβο την τύχη ενός ολόκληρου έθνους.
Οι δηλώσεις Μέρκελ δεν είναι μόνο ενδεικτικές και αποκαλύπτικές του παρελθόντος αλλά έχουν και ιδιαίτερη σημειολογία για το τώρα και το αύριο. Η Γερμανίδα καγκελάριος γνωρίζει ότι θα έχει πολιτικό κόστος και ότι -κατά πάσα πιθανότητα- θα χρειαστεί να ανασκευάσει αλλά επιθυμεί να στείλει πολιτικά μηνύματα με την κίνησή της.
Υπ αυτό το πρίσμα πολιτικοί αναλυτές και αξιωματούχοι των Βρυξελλών υποστηρίζουν πως η Άνγκελα Μέρκελ δίνει πάσα στον ΑΛέξη Τσίπρα, αποδεχόμενη με αυτό τον τρόπο τις ευρωπαϊκές του δεσμεύσεις.
"Συζητήσαμε προκειμένου να μάθουμε εάν η Ελλάδα θα έπρεπε να φύγει από τη ζώνη του ευρώ και πιστεύω πως εάν αυτό είχε συμβεί, θα έπρεπε όλοι μας να εγκαταλείψουμε [την ΟΝΕ] σε μεταγενέστερο χρόνο", φέρεται να είπε χαρακτηριστικά κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 19 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με σύνθεση των συνομιλιών κορυφής που έχει στη διάθεσή της η γαλλική εφημερίδα Le Monde
Η Άγκελα Μέρκελ φέρεται να τόνισε μάλιστα πως "όσο παραμένω καγκελάριος της Γερμανίας θα βοηθώ όλον τον κόσμο», προειδοποιώντας ωστόσο πως δεν είναι βέβαια εάν "θα μπορούσα να το κάνω δεύτερη φορά", λόγω της "κούρασης" των Γερμανών φορολογούμενων. "Αυτό μπορεί να εκτροχιαστεί σε κάποιο σημείο", συμπλήρωσε.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου