Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Τι αλλάζει στους όρους του επιδόματος ανεργίας για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες.


Τι αλλάζει στους όρους του επιδόματος ανεργίας και για ποιους
Ένας και μόνο όρος είχε σταθεί αρκετός μέχρι σήμερα για να στερήσει το δικαίωμα από το χιλιάδες πολίτες που έμεναν χωρίς εισόδημα να εισπράξουν έστω το επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ. Ο όρος αυτός, απαλείφεται με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος. Για πόσους; Θα φανεί στην πράξη. Δείτε αναλυτικά τις προϋποθέσεις όπως διαμορφώνονται μετά τις νέες αλλαγές


Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες, απέκτησαν δικαίωμα στην είσπραξη του επιδόματος ανεργίας εδώ και περίπου έναν χρόνο. Όμως, είχε τεθεί ως όρος η πλήρης εξόφληση των οφειλών στο ασφαλιστικό ταμείο. Από τη στιγμή που τουλάχιστον το 50% των επαγγελματιών χρωστάει στον ΟΑΕΕ, είναι αυτονόητο ότι και μόνο αυτός ο όρος άφηνε εκτός σχεδόν τους πάντες. Κι είναι λογικό διότι για να θεωρηθεί ένας επαγγελματίας άνεργος πρέπει να κλείσει την επιχείρησή του. Και συνήθως, οι επιχειρήσεις κλείνουν υπό το βάρος των οφειλών στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία.
Με απόφαση που υπογράφει εντός της ημέρας ο υπουργός Εργασίας, τροποποιεί τον συγκεκριμένο όρο. Πλέον δεν θα είναι απαραίτητη η εξόφληση των οφειλών αλλά η ρύθμισή τους και μάλιστα με τους καινούργιους όρους που προβλέπονται για τον ΟΑΕΕ. Όποιος ενταχθεί στη ρύθμιση, θα μπορεί και να εισπράξει το επίδομα, εφόσον φυσικά πληροί τα υπόλοιπα κριτήρια που είναι τα εξής:
  1. το συνολικό ατομικό καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο οικονομικών ετών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 20.000 ευρώ και το συνολικό οικογενειακό καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο ετών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης, να μην υπερβαίνει, αθροιστικά, το ποσό των 30.000 ευρώ.
  2. Η διακοπή της δραστηριότητας θα πρέπει να έχει γίνει τουλάχιστον τρεις μήνες πριν την υποβολή της αίτησης
  3.  Ο δικαιούχος να μην έχει υπαχθεί στην προαιρετική ασφάλιση του φορέα του ή άλλου φορέα, μετά τη διακοπή επαγγέλματος και να μην έχει υποβάλλει αίτηση για συνταξιοδότηση για οποιαδήποτε αιτία, σε οποιοδήποτε φορέα
  4. Να μην έχει μεταβιβάσει την επιχείρησή του ή το μερίδιό του ή τις μετοχές του στην επιχείρηση στην οποία ανήκε, σε σύζυγο ή πρόσωπο α΄και β' βαθμού συγγένειας.
ΠΗΓΗ.http://www.fpress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου